Ernæringsregler for gastritt

Gastritt betraktes som en vanlig tilstand som rammer både voksne og barn. Behandling av betennelse i mageslimhinnen bør være omfattende: inkluderer medisiner som er anbefalt av lege, treningsterapi og en sunn livsstil. Den ledende rollen i terapi av patologi er tildelt diettnæring - et kosthold for gastritt er i stand til å glatte ut ubehagelige symptomer og forhindre ytterligere forverring av pasientens tilstand.

Kosthold for gastritt

Ernæring for gastritt: grunnleggende prinsipper

Kosthold er et spesialdiett. Den inkluderer mat, måltider og drikke som er skånsom mot mageslimhinnen og som kan justere intensiteten av magesyresekresjonen.

Når gastritt ennå ikke har ført til patologier i mageveggen og manifesterer seg med lav intensitet, er et balansert kosthold nok til å overvinne sykdommen.

Gastrittdieter er ikke bare en liste over tillatte og forbudte matvarer.

Dette er en spesiell tilnærming til ernæring, som innebærer overholdelse av viktige prinsipper:

 • Matbegrensning de to første dagene av det akutte stadiet av sykdommen. Noen leger anbefaler fullstendig å nekte mat de første timene av en forverring, og arrangerer en faste dag. Kjølig svak te og fortsatt mineralvann er tillatt. Denne tilnærmingen vil gjøre det mulig for magen å "ta en pause" fra å fordøye mat og gjenopprette effektiviteten.
 • Fra den andre dagen av forverring inkluderer dietten flytende havregryn, gelé, potetmos med lite fett i vann og mykkokte egg.
 • Du må spise fraksjonelt - i små porsjoner om dagen. Det optimale diett er 5-6 måltider hver 3-4 timer. Å øke antall "tilnærminger" og ta lange pauser mellom dem er ikke tillatt. Det er heller ikke tillatt å spise om natten - det siste måltidet bør være 3 timer før du legger deg.
 • Drikkevæsker (te, juice, vann) bør være minst en halv time etter å ha spist. Vann reduserer konsentrasjonen av magesaft og gjør fordøyelsen vanskelig. Det er lov å drikke et glass vann uten gass før du spiser.
 • Spis usaltet mat når det er mulig, og prøv å lage mat uten salt.
 • Enkelkomponent retter er å foretrekke for gastritt, der flere produkter ikke blandes samtidig. Maten skal være enkel og sunn, så magen ikke blir overbelastet.
 • I løpet av å spise må du tygge hver bit og hver skje grundig - maten blir ferdigbehandlet i munnen, og det vil være lettere for magen å takle fordøyelsen.
 • Det er et strengt forbud mot tørr mat og snacks på farten eller i en hast.
 • Under akutte forhold gjelder forbudet for alle rå grønnsaker og frukt.
 • Matvaretemperaturen skal være behagelig, varm eller kald mat vil irritere magen enda mer.
 • Det er bedre å lage mat for gastritt i maksimalt 2 dager. Hvis maten lagres lenger, vil næringsverdien gå tapt, og de fleste av de gunstige vitaminene vil bli ødelagt.
 • Kokte måltider skal bare oppbevares i kjøleskapet, før de spises, varm dem opp til en behagelig temperatur.
 • For matlaging, bruk bare ferske produkter kjøpt på pålitelige utsalgssteder. Ellers kan matforgiftning med alvorlig rus også legges til gastritt.
 • Gi preferanse til produkter uten konserveringsmidler, fargestoffer, skadelige tilsetningsstoffer og smaksforsterkere.

Pasienter som lider av gastritt, bør ikke gi opp fysisk aktivitet. Tvert imot, trening med moderat stress, svømming, yoga vil fremme en rask fordøyelse av maten. Spesiell oppmerksomhet bør også rettes mot en sunn livsstil - ikke røyk, ikke drikk alkoholholdige drikker, følg den daglige rutinen.

Hva du kan spise med gastritt

Ethvert kosthold, inkludert for betennelse i magen, må gi kroppen tilstrekkelig mengde næringsstoffer og energi, være omfattende og rasjonell.

Kosthold ved akutt sykdom har mange begrensninger, men listen over matvarer generelt er omfattende.

Grøt for gastritt

Kashi

Anses som den mest fordelaktige maten for gastrittpasienter. Alle, uavhengig av sykdomsform, må starte morgenen med frokostblandinger. De er mettet med karbohydrater, forsyner kroppen med energi og sporstoffer, og på grunn av fiberinnholdet forbedrer de funksjonene i mage og tarm.

 • Havregryn i form av flak er nr. 1 rett på listen over tillatte matvarer mot gastritt. Den flytende konsistensen av grøt, kokt i vann eller melk, hjelper med å lindre magekramper og lindrer betennelse. Havregryn brukes som tilbehør eller dessert, og tilsetter sukker, tillatt frukt og tørket frukt.
 • Gryn - raskt kokt ned og har en slimete konsistens, fremmer akselerert nedbrytning av karbohydrater, fett og proteiner.
 • Hirse. Hirsegrøt er grov selv etter tilberedning, så det er bedre å ta den i små mengder, og i tilfelle hypersyre gastritt, bør den kastes.
 • Ris er et mildt frokostblanding som etter matlaging danner slim som omslutter mageveggene. Mosegrøt kan spises med forverring av gastritt med lav og høy surhet. Hvis sykdommen ledsages av forstoppelse, bør du ikke spise ris.
 • Bygggrøt omslutter mageslimhinnen godt. Men du må koke det riktig - kok i vann, og vent på at frokostblandingen skal koke helt mens du opprettholder rettens flytende konsistens.
 • Bokhvete er et universalmiddel for høy syre. Bokhvete tilberedt i form av en melkesuppe er nyttig; den er rik på protein og jern.
 • Hvetegrøt er tillatt i sykdommens remisjonsstadium, siden harde korn fordøyes dårlig og irriterer magen. Når du lager mat, oppnår de fullstendig koking og en slank konsistens av grøt.
Ris og melkesuppe for gastritt

Første kurs for gastritt

Supper som er inkludert i dietten bør tilberedes i en svak buljong. Ben, fett kjøtt og krydder brukes ikke til matlaging. Ingrediensene til suppen skal være veldig finhakket, helst moset. For et tykkere måltid kan du legge til ristet hvetemel. Slimy supper oppnås, tilberedes på grunnlag av havre og risgryn, med tilsetning av grønnsaker, men ikke smør.

Hva du skal spise med gastritt fra de første kursene:

 • Ris og melkesuppe med vegetabilsk buljong;
 • Potetsuppe med gulrøtter og olivenolje;
 • Riseslimsuppe med magert kjøtt og persille;
 • Kyllingsuppe med gulrøtter, poteter og dill;
 • Gresskarpuré suppe i vann eller grønnsaksbuljong;
 • Fettsuppe med lite fett abbor med persille og gulrøtter;
 • Oksekraftbuljong - kokte rødbeter og sett i et fat etter tilberedning.

Ved å forbinde fantasien og kombinere de tillatte typene produkter for gastritt, kan du tilberede en rekke supper - smakfulle og sunne.

Fisk og kjøtt for gastritt

Fisk og kjøtt ved gastritt

Fisk regnes som den viktigste leverandøren av protein i kroppen, dessuten fordøyes kjøttet raskt og overbelaster ikke fordøyelsessystemet. Umettede fettsyrer Omega-3 gjenoppretter skadet epitel i magen og fungerer som en antioksidant.

Fordelene med fisk mot gastritt avhenger av fettinnholdet og hvordan den tilberedes. Det er lov å bare spise fettfattige typer fisk: pollock, hake, gjedde abbor, navaga, sea lemon og flyndre. Produktet skal bare spises etter varmebehandling, med unntak av steking. Fisken kan dampes og i langsom komfyr, spises kokt, laget dampede fiskekaker, kjøttkaker, soufflé og fiskesuppe.

Saltfisk mot gastritt er forbudt, men i remisjon er det bare lov å spise en liten mengde hjemmelaget sild. I dette tilfellet kan du uavhengig kontrollere mengden salt i produktet og ikke skade magen.

Kjøtt er tungt og vanskelig for kroppen å fordøye. Men diett kjøttmåltider i moderasjon vil bidra til å gjenopprette mageslimhinnen gjennom proteininntak. Tillatt kjøtt inkluderer kanin, kalkun, kylling og biff. Men på en betingelse: produktet må være lite fettfattig og ikke stekt. Det er bedre å koke eller dampe kjøttet før bruk. I remisjonsfasen er det lov å spise bakte kjøttprodukter. Det er å foretrekke å male kjøttet til kjøttdeig - på denne måten fordøyes det raskere - og bruke det til å tilberede koteletter, kjøttkaker, zraz, dumplings, kjøttkaker.

Legene anbefaler at du ikke blander kjøtt med andre matvarer, ellers kan det hende at magen ikke takler parabolen.

Grønnsaker for gastritt

Grønnsaker

Rå grønnsaker tillates kun å konsumeres i løpet av sykdommens remisjon. Samtidig anbefaler gastroenterologer å føre en matdagbok der man kan merke kroppens respons på hver av artene. Grønnsaker skal ikke inneholde grove fibre som irriterer mageveggene. De trenger å bli kokt eller stuet.

Hva du kan spise for gastritt:

 • Oransje og røde grønnsaker - gresskar, squash, gulrøtter, gul paprika, gule tomater, rødbeter og røde poteter;
 • Grønne grønnsaker - rosenkål, asparges, paprika, erter og ungløk;
 • Hvit og lilla - Aubergine, blomkål, pastinakk og poteter.

Grønne grønnsaker bør være begrenset for sur gastritt. Utenfor forverring av patologien kan du spise agurker, skrelt og revet. Grønnsaker kan brukes til å lage ikke bare supper, men også deilige potetmos, souffler, tilbehør, gryteretter og gryteretter.

Frukt, bær, meloner

En "frukt" -liste over må og ikke bør være for gastritt,Frukt, bær, melonerinkluderer disse fruktene:

 • Epler. Med en hvilken som helst surhet i magen, bør du bare kjøpe søte varianter og spise dem uten skall og frø. Bakte epler betraktes som et kostholdsmåltid - de inneholder en stor mengde vitaminer og pektiner, som forbedrer fordøyelsen og fremmer helsen.
 • Bananer. Et universelt produkt for enhver form for gastritt. Imidlertid, i det akutte stadiet, bør du ikke spise mer enn en banan per dag: halv om morgenen og om kvelden. Bare frukt med lysegult skall er egnet for mat - overmodne og grønne bananer kan forårsake en følelse av tyngde og ubehag i magen.
 • Pærer. De regnes som et ufarlig og nyttig produkt for fordøyelsessystemet. De normaliserer tarmfunksjonen og fjerner giftstoffer.
 • Vannmelon og melon. I små mengder kan meloner inkluderes i dietten, men ikke tidlige varianter. Bare fruktene som selges innen utgangen av august er egnet for mat - de inneholder mindre nitrater.
 • Bringebær. Du kan spise i moderert form, det er spesielt nyttig med redusert surhet i magen. Bær kompenserer for mangelen på B-vitaminer og mineraler.
 • Søt kirsebær - tillatt for alle typer magepatologi.

Alle friske bær og frukt inneholder syre, som kan irritere magesekken. Listen nedenfor inneholder de tryggeste fruktene. Men det er bedre hvis de varmebehandles før de blir inkludert i dietten.

Du kan lage deilige fruktdrikker, gelé og kompotter av bær, bake pærer og epler. Det finnes et unntak for patologi med utilstrekkelig sekresjon - disse pasientene kan spise sitrus, bær og frukt rå. For å unngå gjæring, er det bedre å spise fruktene separat fra første og andre kurs.

Meieriprodukter og egg

Meieriprodukter og egg

Meieriprodukter må inngå i dietten for gastritt. Helmelk som en uavhengig drikke konsumeres i moderasjon - det er vanskelig å bryte ned og tar lang tid å fordøye. Bedre å legge det til te, frokostblandinger og supper. Geitemelk vil være nyttig for gastritt. Det antas å være i stand til å lindre betennelse i indre organer.

Curd er også bra. Den brukes til å lage gryteretter, ostekaker og late dumplings. Hvis du ønsker det, kan du spise fersk cottage cheese - bare gni den gjennom en fin sil.

Hard ost er tillatt i minimumsdoser - mild og usaltet. Tillatte produkter inkluderer gjæret bakt melk og rømme, yoghurt og acidophilus med lite fett.

Dampet omelett er laget av egg, kokt, men ikke hardkokt, og ikke mer enn ett egg daglig.

Mel og søtsaker

Krutonger og foreldet hvitt brød har god effekt på mageslimhinnen. Crackers kan bli dynket i svak te. Annenhver dag er det lov å legge til ukokte kaker uten sjokolade eller ukokte boller i dietten. Pasta og nudler kan brukes som tilbehør.

Tillatte søtsaker:

 • Honning;
 • Grynpuddinger;
 • Hjemmelaget søt fruktkonserver;
 • Curd soufflé;
 • Naturlig fruktgelé;
 • Ikke-sure tørkede frukter eldet i varmt vann.
Tillatt frukt- og grønnsaksjuice

Drinker

For gastritt er følgende frukt- og grønnsaksjuice tillatt: fra søte epler, kirsebær, pærer, fersken, kål, tomat- og potetjuice. Saft skal fortynnes med kaldt vann og drikkes varmt.

Hybenbuljong, grønn te, svak svart te med melk, kompott, fortsatt mineralvann, gelé er nyttige for mageproblemer.

Don'ts for gastritis

Riktig strukturert ernæring i tilfelle betennelse innebærer å unngå matvarer som irriterer mageveggene, hindrer fordøyelsen og forårsaker overdreven gjæring. For enhver form for gastritt er følgende forbudt:

 • Rug og nybakt brød;
 • Stekte pommes frites;
 • Alle sterke fettbuljonger;
 • Okroshka;
 • Klassisk borsch med tomater og stekt;
 • Stekte retter med kjøtt og fisk;
 • Røkt kjøtt, pølser og pølser;
 • Fete varianter av fisk, inkludert hermetiske;
 • Krydret salte harde oster;
 • Glaserte ostemasse;
 • Rømme og fløte med høy fett;
 • Iskrem;
 • Kaker og bakverk;
 • Druer og juice fra den;
 • Kål;
 • Kålrot og reddik;
 • løk;
 • Alle typer sopp;
 • belgfrukter;
 • Rutabaga;
 • Hermetiserte, syltede grønnsaker og sylteagurk;
 • Nøtter er forbudt for gastritt
 • Kaffe - brygget og øyeblikkelig;
 • Sterkt brygget te;
 • Soda og brød kvass;
 • Sjokolade og sjokolade;
 • Drinker med sikori;
 • Alkohol;
 • Nøtter og frø;
 • Ingefær og varme krydder;
 • Alle slags sauser, majones, sennep, pepperrot
 • Salo;
 • Margarin, konditorfett og saltet smør.

Når du utarbeider en diett, er det viktig å utføre diagnostikk for å bestemme nivået på surhet og sekretorisk funksjon i magen. Med generelle kostholdsanbefalinger kan mat for gastritt med høy og lav surhet variere betydelig.

Kosthold nr. 1

Dette er et gastrisk diett med høyt syreindhold. Hensikten er å beskytte slimhinnen mot mekaniske og kjemiske irriterende stoffer. Eliminer eller begrens matvarer som kan stimulere aktiv magesyreproduksjon.

Kostholdstabell nummer 1 pålegger et tabu på grov, krydret, "sokogonny" mat, røkt kjøtt, salt mat. Rettene serveres best moset, dampet eller kokt. Baking er tillatt, men ingen skorpe. I tillegg til ovennevnte forbudte gjenstander, inneholder listen:

 • Bakverk, puffer;
 • Grøt laget av hirse, mais, yak, perlebygg;
 • Borsch, sketsjer;
 • Grønnsaker - Hvitløk, sorrel og spinat
 • Sur, umoden, fiberrik frukt og bær;
 • Stekte og hardkokte egg;
 • Kefir og gjæret bakt melk;
 • Alle typer sitrusfrukter.

Dietten er komplett, den inkluderer den optimale mengden stoffer som er nødvendige for normal funksjon av menneskelige organer og systemer, og forbedrer tilstanden til magen.

Kosthold nr. 2

Designet for dietten til pasienter med hyposyre gastritt. Denne formen for sykdommen er ledsaget av en redusert gastrisk sekretorisk funksjon. Hensikten med dietten er å stimulere sekresjonsprosessen, men samtidig beskytte slimhinnen mot mekaniske stimuli. Matvarer som kan forårsake gjæring i mage og tarm, samt retter som er vanskelige og lange å fordøye, er forbudt. Mat med en rekke hakkede ingredienser og forskjellige tilberedningsmetoder er tillatt - stuet, kokt, bakt, moderat stekt. Grønnsaker og fruktrike fiber er vist revet.

Don'ts for low acid gastritis:

 • Perlebyg, hirse, mais og bygggrøt - begrenset;
 • Supper med melk;
 • Første retter med erter og bønner;
 • Grovt, fibrøst kjøtt og fjærfe;
 • Saltet og røkt fisk;
 • Rå, uvaskede grønnsaker;
 • Grove varianter av bær og frukt i rå form;
 • Datoer og fiken;
 • Rømme, meieriprodukter med høyt syreinnhold - begrenset;
 • Hardkokte egg.

Kosthold er foreskrevet for perioden med forverring av sykdommen. Når de inflammatoriske prosessene dempes, bytter de gradvis til det vanlige, men rasjonelle dietten. Restriksjoner gjelder fortsatt for matvarer som kan forverre patologi og tyngde i magen.

Gastritt er en av få patologier som kan behandles med et godt designet kosthold. Du bør være tålmodig, revurdere livsstilen din og se nærmere på din egen helse.

27.11.2020